İstanbul Finans Merkezi Hakkında

istanbul fuar merkezi

İstanbul Finans Merkezi hakkında bilinmesi gereken her şeyi mümkün olduğunca özet bir şekilde anlatmaya çalıştım. Birlikte bakalım.

İstanbul Finans Merkezi Hakkında

Finans alanında uluslararası piyasalarla entegrasyon ve etkin bir ekosistem sunma amacıyla yola çıkan İstanbul Finans Merkezi, kısa vadede bölgesel, orta vadede ise küresel bir merkez olmayı hedeflemekte ve bu doğrultuda kamu ve özel sektör bankalarını, portföy yönetim şirketlerini, aracı kurumları, sigorta şirketlerini, profesyonel hizmet şirketleri ile farklı kategorilerden ulusal ve uluslararası finansal kuruluşları bir araya getirmektedir.

Türkiye ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacak ve finansal piyasaların gelişimini destekleyecek ürünlerin ve araçların merkezi haline gelecek projede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye Sigorta ve İŞ GYO ofisleri bulunmaktadır.

İstanbul Finans Merkezi, 1,4 milyon m2 ofis alanları, 100 bin m2 alışveriş merkezi, 2.100 kişilik konferans merkezi, 30 bin m2 5 yıldızlı oteli, 26 bin araç kapasiteli otoparkı ve akıllı şehir modeliyle yönetimi ile iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

Günlük yaklaşık 75 bin çalışan ve ziyaretçileri sağlıklı, konforlu, çevreye ve sosyal hayata değer katan bir ortamda ağırlamayı hedefleyen İstanbul Finans Merkezi’ni dünyadaki diğer merkezlerden ayıran temel noktaların başında, inşaatın önemli bir kısmının COVID-19 salgını döneminde tamamlanması sayesinde gelecekte yaşanabilecek benzer krizlere karşı en hazırlıklı, en donanımlı proje olması geliyor.

NEDEN İSTANBUL ?

Tarih boyunca en önemli ticaret yollarının kesişim noktasında olan Türkiye’de iş dünyası ve finansın başkenti İstanbul; Doğu ile Batı’nın tarihsel mirasları ile kültürel öğelerini bünyesinde harmanlamış, iki kıtayı birleştiren dünyadaki tek metropol.

Dünya piyasalarının aynı zaman diliminde takip edilebildiği ve çok geniş bir coğrafyada iş yapılabilen İstanbul, 4 saatlik uçuş mesafesinde 1,6 milyarlık nüfusa ve 30 trilyon dolarlık ekonomiye erişim imkanı sunuyor.

Yılda 60 milyonu aşan uluslararası yolcu sayısı ve 225 milyona ulaşacak yolcu kapasitesiyle en önemli uçuş merkezlerinden biri olan İstanbul, dünya finansının yeni buluşma noktası olacak.

Türkiye’nin son yıllarda ekonomik öncelikleri arasında inovasyon ve girişimcilik ekosistemini geliştirmek de yer alıyor. Bu amaçla kurulan ve çeşitli teşvikler verilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Ar-Ge Merkezleri ve Tasarım Merkezleri’nde yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlanıyor; 100 binden fazla proje üretiliyor. Teknolojik gelişime verilen desteklerle birlikte Ar-Ge harcamalarının son 5 yılda yüzde 161 artması, İstanbul’un Küresel İnovasyon Endeksi’nde 18 basamak yükselmesini sağladı.

istanbul finans merkezi

İŞ DÜNYASI

Türkiye satın alma gücü paritesine göre en büyük ekonomiler sıralamasında dünyada 13’üncü, kendi bölgesinde ise 2’nci sırada yer alıyor. Gayrisafi Yurt İçi Hasılası’nı 2002 yılından bu yana dolar bazında yaklaşık üç katına çıkaran Türkiye’de, aynı dönem zarfında ihracatta 5 kat, ithalatta ise 2,5 kat artış gerçekleşti. İstanbul ise başlı başına 1.3 trilyon TL ile Türkiye’nin toplam Gayrisafi Yurt İçi Hasılası’nın üçte birini oluşturuyor.

İstanbul’un ihracattaki payı %50,6, ithalattaki payı ise %54,6 olarak sıralanıyor. 

YAŞAM KALİTESİ

Türkiye ve bölge ekonomisinin kalbinin attığı, yılda 15 milyon turist ağırlayan İstanbul yüksek kaliteli sağlık ve eğitim imkanları, kültürel ve sanatsal yaşamının zenginliği, teknoloji ve ulaşım altyapısı ile yabancı çalışanlar için de bir cazibe merkezi durumunda.

İstanbul yüzde 70’i özel sektöre ait olmak üzere sayısı 250’ye yaklaşan hastaneleri ile şehirde yaşayanlara önemli bir sağlık güvencesi sunuyor. Kentte bulunan kamu ve özel toplam 9 bin 103 okul ve 57 üniversite, eğitim alanında da büyük fırsatlar sağlıyor. Sayıları 200’ü aşan tiyatro salonları, 900’e yaklaşan sinema salonları, yanı sıra dünya standartlarındaki konser ve sergi alanlarıyla İstanbul, Türkiye’de finansın olduğu kadar kültür ve sanatın da başkenti. 700’ün üzerindeki oteliyle yüksek rakamlarda konaklama imkanına sahip olan İstanbul, 30 bine yakın restoran ve eğlence mekanıyla 7 gün 24 saat yaşayan bir şehir.

YETENEĞE ERİŞİM

Türkiye, nüfusunun genç ve dinamik yapısıyla geleceğe güvenle bakıyor. Türkiye’de ilk, orta ve yüksek öğretimde eğitim gören öğrenci sayısı 26 milyon ve bu rakam Avrupa Birliği üyesi 22 ülkenin nüfusundan daha fazla. 207 üniversitede yaklaşık 8 milyon öğrenci eğitim görürken, yılda ortalama 900 bin öğrenci üniversitelerden mezun oluyor. Türkiye’deki üniversite mezunu sayısı 10 milyonun üzerinde.​

32 milyon kişiyle Avrupa’da üçüncü büyük iş gücüne sahip olan Türkiye, 27 milyon kişilik istihdam ile Almanya, İngiltere ve Fransa’nın ardından Avrupa’da en fazla çalışanı olan ülke.

Türkiye aynı zamanda, expatlar için de benzersiz bir çalışma ve yaşama deneyimi sunan ülkeler arasında ön sıralarda geliyor. Yapılan araştırmalar expatların iklim, doğal ve tarihi güzellik, yaşama rahatlığı ve olanakları bakımından Türkiye’yi tercih ettiklerini gösteriyor.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ FAALİYET ALANLARI

İstanbul Finans Merkezi, uluslararası şirketleri sermaye piyasaları ve finansal hizmetler sektörleri ile bir araya getirerek, etkin bir ekosistem kurulmasını sağlıyor.

Yerel ve uluslararası iş ağıyla finansal kuruluşların daha kolay, hızlı ve geniş kapsamlı işlemler yapmasına olanak tanıyan İstanbul Finans Merkezi, finans sektöründe faaliyet gösteren kuruşlara ev sahipliği yapıyor.

  • AÇIK BANKACILIK
  • AİLE OFİSLERİ
  • ARACI KURUMLAR
  • BÖLGESEL YÖNETİM MERKEZLERİ
  • DİJİTAL BANKACILIK
  • FİNANSAL KİRALAMA, FACTORING, FİNANSMAN
  • FİNTEK
  • FON YÖNETİMİ
  • KATILIM FİNANS
  • ÖZEL BANKACILIK
  • ÖZEL SERMAYE
  • PERAKENDE BANKACILIK
  • PORTFÖY YÖNETİMİ
  • SERMAYE PİYASALARI
  • SİGORTA VE REASÜRANS
  • VARLIK YÖNETİMİ
  • VERGİ, HUKUK VE DANIŞMANLIK FİRMALARI
  • YATIRIM BANKACILIĞI
  • YEŞİL FİNANS
https://www.barbaroscitmaci.com/istanbul-finans-merkezi-hakkinda/
Yazının orjinali sitemize içerik hazırlayan Barbaros Çıtmacı ‘nın kişisel blogunda bulunmaktadır.

Her telden, herhangi bir kategoriye sığdıramadığımız bilgilerin olduğu diğer yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön