Türkiye Sismik Boşluk Haritası nedir?

sismik boşluk haritası

1996 yılında yayınlanan Türkiye Sismik Boşluk Haritası ne anlama geliyor? Beraber inceleyelim.

6 Şubat 2023 günü kısa aralıklarla gerçekleşen ve Türkiye’nin pek çok ilinde etkili olan iki büyük sarsıntı yarattığı yıkım ve can kayıpları nedenleri başta olmak üzere, Türkiye’yi ve elbette duyarlı olan tüm insanları üzüntüye boğdu.

Bu depremler aynı zamanda beraberinde pek çok soruyu gündeme getirdi. Korkuyla ve merakla özellikle deprem riski yaşayan yerlerde hayatını sürdüren herkes günlerce sosyal medyada ve televizyonda bilim insanlarının yaptığı açıklamaları izledi ve depremlerin neden bu kadar yıkıcı olduğunu anlamaya gayret etti.

Konuyla ilgili olan ve araştıran çoğu kişinin takip ettiği üzere, uzmanlar Kahramanmaraş depremlerinin ‘sismik boşluk’ adı verilen bir bölgede gerçekleştiğini açıkladı. Bu açıklamaların ardından, 1996 yılında yayınlanan ‘Türkiye’nin olası sismik boşluk haritası’ gündeme geldi.

1996 yılında yayınlanan 'Türkiye'nin sismik boşluk haritası’ ne anlama geliyor?

Uzmanlar ne demişti?

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener depremin ardından yaptığı açıklamada, “Uzmanlar, bir süredir Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki ‘sismik boşluk’ diye nitelendirilen alanlarda depremler olabileceği yönünde uyarılarda bulunuyordu” dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin hazırladığı raporda, söz konusu fay segmentlerinin en az 500 yıldır kırılmadığını ve sismik boşluk oluşturduğunu vurguladı.

Bilim insanlarının araştırmaları sonucunda, bir fayın en uzun süre hareketsiz kalan bölümünün, aynı zamanda deprem olasılığının en yüksek olduğu yerlerden biri olduğu keşfedildi. Uzun yıllar sismik aktivite olmayan ve enerji biriken bu bölgelere ‘sismik boşluk’ adı verildi. Sismik boşluklar, gelecekte deprem oluşturma potansiyeli yüksek olan yerler olarak tanımlanıyor.

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, büyük yıkıma yol açan depremlerin meydana geldiği fay hattına ilişkin bilim insanlarının çalışmaları olduğunu söyleyerek, “Sismik boşluk olduğu birçok haritayla ortaya çıkarıldı. Aslında deprem bu bölgede bekleniyordu ama bu kadar büyük olması beklenmiyordu” dedi.

2021’in sonunda, Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay yerel basına yaptığı bir açıklamada “Kahramanmaraş’ta bir deprem olursa sismik boşluktan dolayı 7’den aşağı olmaz” diyordu.

Ve Doğu Anadolu Fay zonu, 6 Şubat 2023 günü sabah saat 04.17’de sismik sessizliğini bozdu.

Çalışma bilimsel verilere dayanan önemli öngörüler içeriyordu.

Türkiye'nin Sismotektoniği

Jeoloji Mühendisi Ramazan Demirtaş ve Rüçhan Yılmaz tarafından 1996 yılında, yani bundan 27 yıl önce yayınlanan ‘Türkiye’nin Sismotektoniği’ adlı çalışmada yer alan bu harita, muhtemel sismik boşlukların faylara göre dağılımını gösteriyor.

Çalışmada şöyle deniliyor:

“Doğu Anadolu fayı, yüzyılımızda ve önceki yüzyıl içerisinde olduğu gibi sismik olarak oldukça suskun bir dönem geçirmektedir. Bu faydaki sismik boşlukların dağılımları, muhtemelen Kuzey Anadolu Fayı’ndaki 1939-1967 deprem serisine benzer bir deprem serisinin önümüzdeki yüzyıl içerisinde oluşabileceğini göstermektedir. Bu fayın kısa bir süre içerisinde tamamen kırılmasına neden olabilecek 1939 Erzincan depremine benzer bir büyük deprem tetikleme rolü üstlenebilir. Bu yüzden Doğu Anadolu fayının bu işaret edilen sismik boşluklar civarında çalışmaların yoğunlaştırılması, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve zararlarının en aza indirgenmesi açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.”

Jeoloji mühendisi Ramazan Demirtaş ve Rüçhan Yılmaz’ın araştırması, bilimsel verilere dayanan önemli öngörüler içeriyordu.

Bu haritanın sosyal medyada dolaşıma girmesi ardından çalışmanın yazarlarından biri olan Dr. Demirtaş, araştırmanın yayınlandığı günden bu yana bölgede deprem üretmiş sismik boşlukları gösteren bir paylaşımda bulundu.

Dr. Demirtaş, 1996 yılındaki bu çalışma yayınlandıktan sonra meydana gelen depremleri sıraladı; haritadaki büyük deprem üretmiş sismik boşlukları işaretleyerek yeniden paylaştı.

Burada ayrıca bir not düşmekte fayda olacaktır. 1996’daki yayının ardından haritada belirtilen sismik boşluklarda aşağıdaki depremler meydana geldi:

  • 2 yıl sonra 1998 Ceyhan
  • 4 yıl sonra 2000 Akşehir
  • 6 yıl sonra 2002 Eber-Çay
  • 15 yıl sonra 2011 Van
  • 21 yıl sonra 2017 Gökova
  • 24 yıl sonra 2020 Doğanyol
  • 27 yıl sonra 2023 Pazarcık

Depremin tam olarak ‘ne zaman’ meydana geleceğini bilmek mümkün değil ancak bilim insanları ‘nerede’ olabileceğine dair araştırmalar yapıyor, raporlar hazırlıyor ve sıklıkla öngörülerini kamuoyu ve yetkili kurumlar ile paylaşıyor. Demirtaş ve Yılmaz’ın çalışması bunlardan sadece biriydi.

Kısaca özetleyecek olursak, bu harita bize bilim insanlarına sadece büyük felaketler yaşadığımızda değil her zaman kulak vermemiz gerektiğini anlatıyor.

Her telden, herhangi bir kategoriye sığdıramadığımız bilgilerin olduğu diğer yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön