İHH Arama Kurtarma

ihh insani yardım vakfı

Tarihçe

İHH İnsani Yardım Vakfı, 1992 yılında ortaya çıkan Bosna Savaşı’na kayıtsız kalamayan gönüllülerin başlatmış olduğu insani yardım çalışmalarının, 1995 yılında vakıf olarak yapılanması ile İstanbul’da hayat bulmuştur.

İHH İnsani Yardım Vakfı, savaş, işgal ve doğal afetler sonucu mağdur olmuş kişilere, yerlerinden edilmiş ve mülteci konumuna düşmüş ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta; ayni ve nakdi yardımların yanı sıra kalıcı projeler ile de ihtiyaç sahiplerini desteklemektedir.

ihh bosna

İHH İnsani Yardım Vakfı, acil yardım, sosyal yardım, eğitim ve sağlık yardımlarının yanı sıra insan hakları ihlallerine bağlı olarak ortaya çıkan mağduriyetleri giderme konularında da faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda yardım ve kalkınma projeleri ile desteklenen mağdur coğrafyaların gündeme taşınması, toplumumuzdaki kanaat liderlerinin yaşanan mağduriyetlerden haberdar edilmesi ve bu konuda duyarlılık oluşturularak çözüme yönelik somut adımlar atılması da İHH’nın öncelikleri arasında yer almaktadır.

İHH İnsani Yardım Vakfı, düzenli olarak gerçekleştirdiği Ramazan ve Kurban yardımlarının yanı sıra, savaş, işgal ve doğal afetler nedeniyle mağdur olan coğrafyalarda kalıcı projeler hayata geçirmektedir. Kalıcı konut ve eğitim merkezleri inşası, su kuyuları açılması bu projelerden bazılarıdır. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın dönemsel olarak gündeme taşıdığı kampanyalar vesilesi ile de, mağdur coğrafyaların sorunları kamuoyuna duyurulmakta, Türkiye halkının desteği ile mağdur coğrafyalarda önemli projelere imza atılmaktadır.

ihh destek

İHH İnsani Yardım Vakfı, Asya’dan Afrika’ya, Balkanlar’dan Uzakdoğu’ya dünyanın farklı bölgelerinde takip ettiği çalışmaların yanı sıra Türkiye coğrafyasında da önemli bir ihtiyaca cevap vermektedir. Sivil kuruluşların toplumun ıslahı ve inşasında üstleneceği etkin rol için iyi bir örneklik teşkil eden İHH İnsani Yardım Vakfı, doğal afetler sonucu ortaya çıkan mağduriyetleri giderme konusunda çalışmakta; eğitim yardımları, Ramazan ve Kurban yardımları gibi projelerle Türkiye’deki yardım faaliyetlerini sürdürmektedir.

Faaliyette bulunduğu coğrafyalarda kalıcı projeler hayata geçirmeyi önceleyen, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “kaynaklarını en iyi kullanan vakıf” olarak tanımlanan ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen İHH İnsani Yardım Vakfı, günümüz itibariyle ülkemizde ve dünyada 120 ülke ve bölgede acil yardım, sağlık, eğitim vb. sosyal yardım alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.

ihh arama kurtarma

İHH İnsani Yardım Vakfı; bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere 1992 yılından bu yana çalışmaktadır. Gönüllü faaliyetlerle başlayan ve 1995 yılında kurumsallaşan bu çalışmalar kısa sürede 123 ülkeye yayılmış ve Türkiye’den tüm dünyaya ulaşan bir hayır köprüsü olmuştur.

İHH İnsani Yardım Vakfı misyonunu gerçekleştirirken tüm dünyada öncelik sırasına göre;

  • Savaş ve savaşın etkisinin sürdüğü bölgelerde
  • Afet bölgelerinde
  • Yoksulluk olan ülke ve bölgelerde, faaliyet yürütmektedir.

Vakfın Misyonu

  • Yeryüzünde adaletin ve iyiliğin hâkim olması için evrensel kardeşlik bilinciyle nerede olursa olsun muhtaç ve mazlum tüm insanlara ihtiyaç duydukları insani yardımı ulaştırarak onurlu bir yaşam sunmak.
  • İnsanı yardıma muhtaç hâle getiren ve mazlum eden her türlü politika ve faaliyetleri önlemek üzere tüm insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli çalışmaları yapmak.
  • Değişen dünyada değişmeyen değerlerin yaşatılmasını sağlamak.
  • İyiliği her zaman her yerde yaşatmak.

Vakfın Vizyonu

  • Savaş ve doğal afetlerin sebep olduğu olumsuzluklar giderilerek bireylere ve toplumlara kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için destek olmak.
  • Tüm dünyada yardımlaşma alanında öncülük ederek ülkeler ve kurumlar arasında iş birliğini geliştirip ortak bilinç oluşturmak.
  • Yardıma muhtaç duruma düşmüş toplumların kişi ve kuruluşlarını güçlendirmek.
  • Kriz anında en az zarar için en hızlı ve etkin şekilde bölgeye ulaşmak.
  • Kalıcı projelerle kalıcı çözümler üretmek.
  • Yoksulluğun giderilmesine ve sosyal adaletin sağlanmasına katkı sağlamak.

Vakfın Çalışma İlkeleri

  • Öncü olmak.
  • Toplumlar arasında köprü olmak.
  • Hakem olmak.
  • Mazlumun sesi olmak.
  • Sömürünün olmadığı adil bir dünyanın yeniden inşasına katkıda bulunmak.
  • Emaneti en uygun şekilde kullanmak.
  • Şeffaf olmak.
  • Markayı ya da ismi değil hizmeti öne çıkarmak.
  • Din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan yardım etmek.

Arama & Kurtarma

Üzerinde yaşadığımız topraklar depremlere yabancı değil. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Yalova Depremi’nde binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı. Son 30 yılda sadece doğal afetlerden dolayı dünya genelinde 2.3 milyon insan hayatını kaybetti. İHH Arama Kurtarma ekipleri, bugüne kadar dünyanın birçok yerinde meydana gelen olağanüstü durumlar için Türkiye’den yola çıktı. Bu ekiplerin önceliği her zaman olayı ve bölgeyi hızlı bir şekilde inceleyip merkeze rapor sunmak oldu. Anlık raporlara göre projeler hazırlandı, mağdurların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapıldı.

İHH Arama Kurtarma ekipleri yetkinlik elde edebilmek için birçok farklı eğitimden geçer. Göçükte, su altında ve yangında arama kurtarma eğitimleri kurlar halinde alınır. Yangında arama kurtarma eğitimleri İtfaiye Eğitim Merkezi’nde oluşturulan yangın simülasyonları eşliğinde uzman ekiplerce verilir. Yangının gerçekleştiği mekandan yaralı tahliyesi, tahliye düzenekleri kurulması ve benzeri eğitimleri alan ekipler mekan yapısına özel müdahale edebilme kabiliyeti kazanır.

ihh vakfı

Göçük ve yıkıntıda arama kurtarma yapabilmek için AFAD eğitimcileri öncülüğünde enkaz alanında birebir arama kurtarma ve arama ekipmanlarını kullanma eğitimleri verilir. İletişimin çöktüğü, telefon ve internet şebekelerinin çalışmadığı afet durumlarında kullanılmak üzere telsiz eğitimleri alan ekipler telsiz istasyonu kurma ve afet durumları için iletişim ağı oluşturma konularında yetkinlik kazanır.

Sualtı arama kurtarma eğitimleri ise açık havuz ve denizlerde hedef üzerine arama kurtarma yapılarak gerçekleştirilir. İlkyardım eğitimlerini de tamamlayan ekipler farklı kaza ve afetlere müdahale etme ehliyetine sahip olur.

Bu eğitimler belli periyotlarda ve belli seviyelerde verilir. Uzmanlaşmanın uzun yıllar aldığı arama kurtarma eğitimleri İHH bünyesinde devam ediyor. Şimdiye kadar farklı seviyelerde 850 kişi bu eğitimleri almış ve afetlere hazır durumda.

İHH Vakfının Arama & Kurtarma ya da diğer faaliyet alanlarında gönüllü olmak için tıklayınız.

Haberler başlığı altındaki sizler için derlenen yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön