Covid-19 Pandemisinin E-Ticarete Etkisi

covid-19

Covid-19 Pandemisinin E-Ticarete Etkisi yadsınamaz derecede büyüktür. Pandemi ile birlikte hayatımızdaki bir çok alışkanlık değiştiği gibi bunların en başında da alışveriş alışkanlığımızın değişmesi gelmektedir.

Covid-19 Pandemi dönemi son kullanıcının e-ticaret portallarından yaptığı alışverişi ciddi anlamda ivmelendirdi, hatta bu kullanıcıların 46%’sı pandemi süreci sona erse dahi e-ticaret portallarından alışverişe devam edeceğini belirtmekte.

Covid-19 Pandemisinin E-Ticarete Etkisi

Oysa Alibaba benzeri platformların Türkiye gibi KOBI ve OBI üstüne kurulu ekonomilerde bir an önce hayata geçmesi, lojistik, zaman, ödeme sorunu gibi unsurların düzelmesini ve kapasite kullanım oranlarının artmasını ve ticaretin gelişmesini sağlayacaktır.

Bugün Çin’de e-ticaret üzerinden B2B ve B2C ile gercekleşen işlem tutarı toplam ticaret hacminin 22%’sini oluşturmaktadır. Almanya ve İngiltere gibi önde gelen Avrupa ülkelerinde de bu oran toplam ticaret hacminin 16% – 18% ‘i gibi bir rakama ulaşmaktadır. Ülkemizde bireylerin aktif olduğu her türlü e-ticaret platformu mevcut ama şirketleri bir araya getiren bu sistemlerin işlerlik kazanması çok önemli.

pandemi e-ticaret

Covid-19 Pandemisi ile birlikte ülkemizde Gittigidiyor, Hepsiburada, N11, Trendyol gibi önde gelen tüketiciye yönelik satış yapan e-ticaret portalları büyüme hızlarını, çeşitli teslimat ve ödeme yöntemleri gibi, işletmelere ve tüketiciye kolaylıklar sağlayan ar-ge çalışmaları yaparak, kendileri büyüme gösterdiği kadar, işletmelere tüketiciye ulaşma konusunda, aktif ve çok geniş bir yelpazeye sahip yeni bir pazar sunarak, işletmelerinde büyümelerine katkı sağlamıştır.

Dünyada E-Ticaret Cirosu 2020’de $10.3 Trilyon seviyesine ulaşmış durumda. İşletmeler arası e-ticaretin payı 63% (B2C), perakende de ise bu oran 37% (B2B) seviyesinde gerçekleşmiş durumdadır.

3 e1641317419379


Ticaret Bakan Yardımcısı Sn. Rıza Tuna Turagay’ın açıklamasına göre ülkemizde; TL bazında 226 milyar seviyesine ulaşan e-ticaret, toplam ticaret hacminden yüzde 15,7 pay alıyor. 2019’da bu pay 9,8 idi. Aslında kağıt üzerinde bile bu oranın pandemin etkisi ile ne kadar yukarı doğru ivmelendiğini ortaya koymaktadır.

Yine aynı açıklamada değinildiği üzere ülkemizde internet kullanan vatandaşlarımızın 3’te 1’i e-ticaret deneyimini yaşamış durumda. Şirketlerin kendi aralarındaki e-ticaret ve perakende oranı ise dünya ortalamalarının neredeyse tam tersi. İşletmeler arası e-ticaret (B2C) 33% oranındayken, perakende de, yani tüketici kullanımında ise bu oran 67% oranında bulunmaktadır.


Yine e-ticaret tarafında TV ve dijital platformlardaki içeriklerin ivmelenme yaratacağı kesindir. Özellikle dizilerin erişim kabiliyetine bakıldığında son kullanıcının ilgisi ciddi bir talep yaratmakta, ki bu durum sınır ötesine rahatlıkla geçebilmektedir. Karakterlerin kullandığı ürünler veya genel anlamda görsellik kazanan her ürün talebini yaratmakta buradan da bir ticaret geliştirilebilmektedir. Bu noktada da Dr. Barbaros Çıtmacı ve Bihter Çıtmacı ortaklığı ile kurulan 2B Prodüksiyon ve Medya Partnerliği yaptığı çalışmalar ve iş birlikleri ile bu çalışmalara sektörde çok güzel örnekler sağlamaktadır.

Her telden, herhangi bir kategoriye sığdıramadığımız bilgilerin olduğu diğer yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

http://barbaroscitmaci.com/2022/01/17/covid-19-pandemisinin-e-ticarete-etkisi/
İlgili yazının kaynağı Dr.Barbaros Çıtmacı’nın şahsi blog sitesidir.

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön